Σάββατο 18 Μαΐου 2013

ΤΟ ΑΣΚΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΠΑΤΜΙΟΥ  ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΕΥΒΟΙΑΣ

Στην ανατολή της δεύτερης χιλιετίας σύμφωνα με την ντόπια ισχυρή παράδοση ασκήτεψε σε σπήλαιο στο δυτικό άκρο της Λιμνιώτικης παραλίας, ο Όσιος Χριστόδουλος ο Πάτμιος, όπου και εκημοίθει στις 15 Μαρτίου 1111 μ.χ.
 Η μικρή αυτή σπηλιά, "Το Ακσηταριό" όπως συνηθίζουν να την λένε οι Λιμνιώτες βρίσκεται δίπλα στο  κύμα και είναι ένα από τα έξι σπηλαιώδη εκκλησίδια που υπάρχουν σε ολόκληρη την Εύβοια. Διατηρείται σε αρίστη κατάσταση χάρη στις άοκνες προσπάθειες της τοπικής εκκλησίας και των ευλαβών προσκυνητών της Λίμνης.
'Ετσι κάθε χρόνο προς τα τέλη του Οκτώβρη που γιορτάζεται η ανακομιδή των λειψάνων του Οσίου οι εφημέριοι της Λίμνης αφού φέρουν την εικόνα του Οσίου από την κεντρική εκκλησία εν πομπή τελούν μπροστά από το χώρο του Ασκητηρίου μεγάλη Παράκληση και Αρτοκλασία. Η συμμετοχή των ενοριτών της Λίμνης είναι μεγάλη.  
Τα τελευταία χρόνια δε όλη η γύρω παραθαλάσσια περιοχή έχει γίνει πολύ ομορφότερη χάρη στην εθελοντική προσφορά του συμπατριώτη μας κ. Γιάννη Τσαπουκλή. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές
Κοντά στο εκκλησίδιο υπάρχει επίσης το σπουδαίο πετρόχτιστο αρχιτεκτόνημα του Προσκοπείου, (παλιά Ταμπάκικο και Σφαγείο)θα γράψουμε όμως για αυτό αναλυτικότερα.
Αξίζει να τa επισκευθείτε και να το πείτε και στους φίλους σας..

Γιάννης Φαφούτης