Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Οι παλιότεροι θα θυμάστε τα πολύ μεγάλα χιόνια του 1987. Τότε που άρχισε να χιονίζει ασταμάτητα από της 2 Μαρτίου μέχρι και την 20 Μαρτίου.Ήταν μία θεομηνεία. Κόπηκε το ηλεκτρικό ρεύμα και αποκλείστηκε η οδική επικοινωνία μεταξύ των χωριών και προς την πρωτεύουσα του νομού, τη Χαλκίδα για 20 μέρες. Στα χωριά το χιόνι έφτασε στο μυθικό ύψος των 5 μέτρων. Ευτυχώς μας έσωσαν και πάλι "Τα Ξύλινα Τείχη" αφού μετά από κάποια στιγμή έγινε κατορθωτό να έχουμε επικοινωνία με τα Αιδηψιώτικα φέρυ μπώτ προς τη Χαλκίδα.
Σκαλίζοντας και ταξινομώντας το φωτογραφικό αρχείο μου ανέσυρα μερικές από εκείνες τις φωτογραφίες που τράβηξα κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ για το Πανευβοϊκόν Βήμα μέσα από τα παράθυρα του ελικοπτέρου, και επίγεια στα χωριά της βορειοκεντρικής Εύβοιας, αλλά και στη Λίμνη.
Οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες στις 18 Μαρτίου τότε που άνοιξε κάπως ο καιρός και μας επέτρεψε να πετάξουμε με τα ελικόπτερα. Φαντασθείτε τι θα γινόταν όταν η χιονοθύελα ήταν σε εξέλιξη.
Έτσι για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι και αυτό το κομμάτι της βορειευβοιώτικης χειμωνιάτικης ιστορίας.
Το  χωριό Κοκκινομηλιά
Το χωριό Κερασιά.

Στο χωριό Κοκκινομηλιά σημειώνεται μέσα σε κύκλο η τρύπα από την οποία έβγαιναν οι άνθρωποι από το κουκουλωμένο με το χιόνι σπίτι.
Το χωριό Κουρκουλοί
Η Λίμνη
Κείμενο φωτογραφίες 
Γιάννης Φαφούτης