Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΑΣΒΕΣΤΟΚΑΜΙΝΑ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΡΑΧΟ.


Πανάρχαιο συνδετικό, υδραυλικό υλικό ο ασβέστης. Χρησιμοποιείται για τις οικοδομικές εργασίες και στις μέρες μας. Για να φτάσει όμως ο ασβέστης στην τελική του μορφή και να χρησιμοποιηθεί στην οικοδομή χρειάζεται κάποια διαδικασία με σπουδαιότερη αυτή του ψησίματος της πέτρας στα ειδικά καμίνια που σαν παρουσιάζω σήμερα.
      Οι παλιότεροι θα θυμόσαστε την λειτουργία τους μέσα στη ρεματιά των Καναλακίων αλλά και στην ανατολική και δυτική μεριά του βράχου. Τα έχτισαν εκεί γιατί ήταν κοντά στο ασβεστολιθικό υλικό που παρέχει ο  μεγαλοπρεπείς βράχος που αρχίζει από τα Καναλάκια και αγγαλιάζει περιμετρικά την βορειοανατολική μεριά της Λίμνης.(βλέπε φωτογραφία) 
      Από αυτά τα καμίνια σώζονται και βρίσκονται σε αρκετά καλή κατάσταση δύο.Το ένα ανήκει στην οικογένεια του Κώστα Εμμανουήλ και των παιδιών του Μανώλη και Παναγιώτη και το άλλο στην οικογένεια του Ναούμ Σταύρου και των παιδιών του Σταύρου και Αγγελή.
    Συνολικά υπήρχαν έξι καμίνια τα υπόλοιπα τέσσερα έχουν καταστραφεί εντελώς.Περισσότερα όμως για την κατασκευή των καμινιών και την διαδικασία του ψησίματος θα πληροφορηθείτε στην ανάρτηση που θα ακολουθήσει σε λίγες μέρες.

Κείμενο Γιάννης Φαφούτης
Φωτογραφίες Βαγγέλης Φαφούτης (τραβηγμένες στις 26 Ιανουαρίου 2009.)

Καμίνι οικογενείας  Ναούμ Σταύρου
Το  εσωτερικό του καμινιού της οικογενείας Κώστα Εμμανουήλ
Ένα τμήμα του μεγαλοπρεπούς βράχου από όπου έπαιρναν την πρώτη ύλη.
Το εσωτερικό του καμινιού τηε οικογένειας Ναούμ Σταύρου

Το καμίνι της οικογενείας Κώστα Εμμανουήλ