Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΙΜΝΗΣ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΥ




Θέλω να συγχαρώ το διευθυντή του δημοτικού σχολείου Λίμνης κ. Δαυίδ Αγγελόπουλο για την ευαισθησία του σε θέματα τοπικής ιστορίας και να τον ευχαριστήσω για την εκτίμηση στο πρόσωπό μου να με καλέσει να πω στα παιδιά δυο  λόγια για την ιστορία του λευκόλιθου στην περιοχή μας.
Η επίσκεψη έγινε σήμερα Πέμπτη  27 Μαρτίου 2014 στη θέση Βοριά Ρέμα, ανατολικά της Λίμνης, όπου μέσα στo χώρο του ξενοδοχείου kaminos rezort  βρίσκεται  ο κάθετος φούρνος των παλαιών εγκαταστάσεων επεξεργασίας λευκολίθου της Ολλανδικής  εταιρείας Χοϊζερ.
Έτσι τα παιδιά εκτός από αυτά που άκουσαν είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά και να μάθουν από πρώτο χέρι τι ήταν ο λευκόλιθος, πώς εξορυσσόταν, πως μεταφερόταν, πως επεξεργαζόταν και πόσο χρήσιμος ήταν για την βιομηχανία, την  κοινωνία της Λίμνης και τους κατοίκους της. 
Με την ευκαιρία να ξαναεκφράσω και πάλι την ευχή να μπεί κάποτε η τοπική ιστορία στα σχολεία μας όχι με την έννοια της βαθμοθηρίας, αλλά με την έννοια "Γνωρίζω το τόπο μου γνωρίζω την καταγωγή μου". 

Γιάννης Φαφούτης

Τα παιδιά του δημοτικού σχολείου Λίμνης και οι δάσκαλοι μπροστά στον κάθετο φούρνο.