Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΙΜΗΣΕ ΚΙ ΕΦΕΤΟΣ ΜΑΖΙΚΑ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗ ΛΙΜΝΙΑ
       Δεν μπορεί πλέον να το αμφισβητήσει κανείς, είναι αδιαπραγμάτευτο, είναι η τελευταία γραμμή αμύνης του δοκιμαζόμενου Ελληνικού λαού. Είναι ο κυματοθραύστης, που επάνω του σπάνε όλες η φουρτούνες. Κι όμως, αυτός μετά την κάθε μπόρα παραμένει για αιώνες ανέπαφος. 
Είναι αυτό που με μία μόνο λέξη τα λέει όλα και που το ονομάζουμε Παράδοση.
      Αυτές οι σκέψεις κύλησαν γρήγορα στο μυαλό μου καθώς περίμενα κάτω από μπαλκόνι, παραμονή της γιορτής της Παναγιάς της Λιμνιάς, 7 Σεπτεμβρίου να τελειώσει ο μέγας εσπερινός, με τη βροχή να πέφτει δαρκώς στις κεραμοσκεπές της μυθικής πολιτείας, για ν’ ανανηφορήσουμε όλοι μαζί μέχρι τα «Αλώνια», όπου κάθε χρόνο, γίνεται η καθιερωμένη δημοπρασία της Άγιας εικόνας.
    Δεν πέρασε πολύ ώρα και άρχισαν να κτυπάνε όλες μαζί οι καμπάνες στο ιστορικό, μαρμάρινο, πανύψηλο Ιωνικό κωδωνοστάσιο του πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού Γενέσιον της Θεοτόκου, που στέκει εκεί από το 1896 για να διαλαλεί τη ναυτοσύνη της Λίμνης μέσα στους χρόνους. 
     Σε λίγο ο ανηφορικός δρόμος γέμισε κόσμο. Μπροστά η Ελληνική Σημαία, πίσω τα εξαπτέρυγα και οι ψάλτες, πιο πίσω ιερείς και αμέσως πιο ψηλά από όλους καθώς την κρατούν οι πιστοί στους ώμους τους ,η Παναγιά η Λιμνιά. Ανθοστόλιστη και απαστράπτουσα κι από κοντά οι εκλεγμένοι δημοτικοί άρχοντες και εκατοντάδες οι πιστοί που με τις χρωματιστές ομπρέλες τους αγνοούν τη βροχή και ανηφορίζουν όλοι μαζί για τα ιστορικά «Αλώνια».
    Αφού εψάλη εκεί η σύντομη δέηση, το λόγο πήρε πρωτοπρεσβύτερος πατ. Κωνστ. Λιάσκος, λέγοντας: «Σύμφωνα με το παμπάλαιο έθιμο του τόπου μας για την μεταφορά της εικόνας στο ιστορικό εξωκλήσι της Παναγιάς, η δημοπρασία ξεκινάει με το ποσόν των 500ευρώ». Απόλυτη σιωπή από τον κόσμο, μόνον η βροχή«θορυβεί». Σε λίγο ακούγεται η δεύτερη προσφορά των 1.000 ευρώ. Η απόλυτη σιωπή συνεχίζεται για μεγαλύτερο διάστημα, οπότε ακούγεται και η τρίτη προσφορά των 1.500 ευρώ.
Η απόλυτη σιωπή συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και αφού δεν υπήρξε άλλη μεγαλύτερη, καλείται ο πλειοδότης, που ήταν ο καθηγητής Σωματικής Αγωγής και τέως λυκειάρχης Λίμνης Κώστας Τσιροδημήτρης, να παραλάβει την εικόνα, μαζί με την γυναίκα του Ελένη, για την μεταφορά της στην Παναγιά.
       Την επομένη το πρωΐ στην Παναγιά, όπου εψάλη η θεία λειτουργία δεν έπεφτε καρφίτσα από τον κόσμο που είχε συρρεύσει από τη Λίμνη, τα χωριά της γύρω περιοχής και της Βορείου Ευβοίας,ακόμη. Περίμεναν υπομονετικά στην σειρά τους για να προσκυνήσουν την Άγια εικόνα, όπως υπομονετικά περίμεναν και στην διάρκεια της διανομής του φαγητού,  που προσφέρεται κάθε χρόνο δωρεάν και που μαγειρεύτηκε επί τόπου.
 Το απόγευμα στην είσοδο της πόλεως, προεξάρχοντος του σεβ. μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου, βοηθούμενου από ιερείς της περιοχής, οι πιστοί, οι δημοτικοί άρχοντες, αρχές του τόπου, τα σχολεία, τα μέλη του χορευτικού «Το Λύμνι», μαζί με τα μέλη του Ρουμάνικου χορευτικού που βρισκόταν στην πόλη μας, περίμεναν την εικόνα που μεταφέρθηκε και πάλι με τα πόδια για να την λιτανεύσουν στους δρόμουςτηςΛίμνης. 
    Στη διάρκεια της λιτανείας, με καλό πλέον καιρό, στον μεγάλο παραλιακό δρόμο της την εικόνα «συνόδευσαν» από τη θάλασσα δεκάδες σκάφη του Ναυτικού Ομίλου Λίμνης, των Eρασιτεχνών και Eπαγγελματιών Aλιέων, για να καταλήξει η λιτανεία κάτω από τον Καθεδρικό Ναό, όπου ο πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεώς μας πατ. Νικόδημος Ευσταθίου ανέλυσε ωραιότατα το νόημα της γιορτής.
   Τα πολύχρωμα και φαντασμαγορικά βεγγαλικά που έπεσαν τις βραδινές ώρες φώτισαν τον ιστορικό κόλπο της Λίμνης, θυμίζοντας για μία ακόμη σε όλους μας την μεγάλη και ιστορική διαδρομή της ναυτικής πολιτείας, που ήταν και θα είναι άρρηκτα δεμένη με τις παραδόσεις της.