Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

ΔΙΣΕΛΙΔΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΦΑΦΟΥΤΗ

     Δισέλιδη αναφορά με τίτλο "ΔΟΥΛΕΙΈΣ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΊΣΑΜΕ "κάνει το  περιοδικό "Ο ¨ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ"στην  ασπρόμαυρη καλλιτεχνική δουλειά του Βαγγέλη Φαφούτη
     Το περιοδικό έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν και άλλες φορές φωτογραφίες του. Τούτη τη φορά όμως το  θέμα παρουσιάζει μία διαφορετική χροιά και δομή που δείχνει ξεκάθαρα τη ροπή του φωτογράφου προς την καλλιτεχνική φωτογραφία. Μέσα στο μικρό και λυτό κείμενό του ο Βαγγέλης Φαφούτης εξηγεί ότι η βαθύτερη αιτία γι' αυτή την προσέγγιση υπήρξε η διάθεσή του να ξεφύγει από τα τετριμμένα και χιλιοειπωμένα θέματα. Η δουλειά του είναι ένα διαρκές παιχνίδι της σκιάς με το φως, μέσα στο χώρο  των αντικειμένων που τα προσπερνάς απαρατήρητα.
    Αν και το περιοδικό έχει μόλις πριν δύο μέρες κυκλοφορήσει, καταξιωμένοι φωτογράφοι, καθηγητές φωτογραφίας, άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού του τηλεφώνησαν για να του εκφράσουν τα συγχαρητήρια τους, ενώ το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο  Ειδήσεων εξέφρασε την επιθυμία να καταστεί χορηγός επικοινωνίας κατά τη διάρκεια της φωτογραφικής έκθεσης και του αντίστοιχου φωτογραφικού λευκώματος που θα γίνουν στις αρχές του επόμενου καλοκαιριού σε γνωστή γκαλερί της Αθήνας.
     Εγώ μετά από σαράντα χρόνια διαρκούς παρουσίας στο χώρο της φωτογραφίας, τώρα που διαπιστώνω ότι ο μαθητής ξεπερνάει το δάσκαλο χαίρομαι ειλικρινά δίνοντας του μία ευχή που μπορεί να εκληφθεί και σαν συμβουλή.
   Ταπεινότητα και μεγάλο σεβασμό στην κοινωνία που στηρίζει και αναδεικνύει τις προσπάθειές του.

    Γιάννης Φαφούτης





Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

       Με μεγάλη επιτυχία έκλεισαν οι εργασίες του διήμερου Πανελλήνιου Ναυτικού Συνεδρίου  για την Ναυτική Παράδοση της Ελλάδας με τίτλο" Μάγνητες ο Πολιτισμός της Θάλασσας και του Αιγαίου" που διοργάνωσε στο Βόλο ο Σύλλογος Μαγνήτων Κιβωτός την Παρασκευή και το Σάββατο 4 και 5 Δεκεμβρίου του 2015  στο συνεδριακό κέντρο Θεσσαλίας στα Μελισάτικα.
      Σύμφωνα με το πρόγραμμα έγιναν χαιρετισμοί του Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού και προέδρου της Μαγνήτων Κιβωτού κ. Ιγνάντιου, της εκπροσώπου και καθηγήτριας του Ιόνιου πανεπιστήμιου Τζελίνας Χαρλαύτη και και της εκπροσώπου του Υπουργείου Πολιτισμού "Ομάδα εργασίας για την προστασία και ανάδειξη των παραδοσιακών σκαφών και της ξυλοναυπηγικής τέχνης του Ελληνικού χώρου" κ Παναγιώτας Ανδριανοπούλου.
      Παρουσιάστηκαν 35 πρωτότυπες εργασίες που ήταν επιστέγασμα της πολύχρονης προσπάθειας των εισηγητών για την ανάδειξη και διάσωση του Ελληνικού θαλάσσιου Πολιτιστικού Αποθέματος. 
     Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου λειτουργούσε έκθεση ομοιωμάτων ιστιοφόρων πλοίων και φωτογραφικού υλικού με τίτλο "Ταρσανάδες και Σκαριά" με την επιμέλεια του δρ. ναυπηγικής και αρχιτέκτονα Κώστα Δαμιανίδη.
     Την περιοχή μας εκπροσώπησαν ο προϊστάμενος των ΓΑΚ Τοπικό Αρχείο Λίμνης Βασίλης Δούκουρης με θέμα "Ναυπηγήσεις Τρικεριώτικων ιστιοφόρων από τα ναυπηγεία της Λίμνης (Εύβοια) κατά το β μισό του 19ου αιώνα (Αρχειακές μαρτυρίες) και ο Γιάννης Φαφούτης με θέμα"Χαράγματα κωπήλατων και ιστιοφόρων πλοίων στο ιερό της μονής Αγίου Νικολάου Γαλατάκη βόρειας Εύβοιας".
Στα μέσα της νέας χρονιάς θα κυκλοφορήσει και ο τόμος με τα πρακτικά του συνεδρίου.



Ο σ.μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμηρού κ. Ιγνάντιος

Η εκπρόσωπος  και καθηγήτρια του Ιόνιου Πανεπιστήμιου Τζελίνα Χαρλαύτη

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού Παναγιώτα Ανδριανοπούλου.

Η έκθεση ξυλοναυπηγικής


Μαρία Γκασούκα αναπλ καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου , Αλέξανδρος Καπανιάρης
υπ.δρ Πανεπιστημίου Αιγαίου

Ιγνάντιος, - Χαρλαύτη και η πρόεδρος του ναυτικού Μουσείου Ελλάδος
 Αναστασία Αναγνωστοπούλου -Παλούμπη.

Γιάννης Φαφούτης -Τζελίνα Χαρλαύτη και Κώστας Δαμιανίδης