Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

              ΟΙ   ΑΕΙΝΑΥΤΕΣ   ΤΗΣ   ΛΙΜΝΗΣ   ΣΤΟΥΣ   ΜΕΓΑΛΟΥΣ   ΠΟΛΕΜΟΥΣ
                             

       Με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, τα ΓΑΚ - Τοπικό Αρχείο Λίμνης διοργάνωσαν ημερίδα με θέμα " Οι αειναύτες της Λίμνης στους μεγάλους πολέμους - Ελληνική Επανάσταση Α&Β Παγκόσμιος Πόλεμος).
         Η ημερίδα ξεκίνησε στην αίθουσα του κινηματοθεάτρου Ελύμνιον στις 7 μ.μ ανήμερα της Εθνικής μας γιορτής με το χαιρετισμό του δημάρχου Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Αννας κ. Χρ. Καλυβιώτη και παρά τον πολύ κακό καιρό που επικρατούσε πολλοί συμπατριώτες μας παραβρέθηκαν και παρακολούθησαν τους εισηγητές οι οποίοι παρουσίασαν άγνωστα και πρωτοπαρουσιαζόμενα ντοκουμέντα από τη ναυτική ιστορία της Λίμνης και των κατοίκων της.
          Οι ομιλητές:
         α) Γιάννης Φαφούτης φωτογράφος - ερευνητής με θέμα: Ιστία και εξαρτήσεις των Λιμνιώτικων ιστιοφόρων κατά την Ελληνική Επανάσταση και την Οθωνική περίοδο 1821 - 1862.
        β) Βασίλης Δούκουρης Δρ. Ιστορίας με θέμα: Ο φόρος αίματος του εμπορικού ναυτικού της Λίμνης στον Α Παγκόσμιο πόλεμο. Η περίπτωση του αμόπλοιου ΒΙΡΓΙΝΙΑ.
       γ) Ιωάννης Παλάντζας Δρ. Ιστορίας με θέμα: Θρυλικές ιστορίες Λιμνιωτών ναυτικών κατά το Β Παγκόσμιο πόλεμο.  
        
       Η εκδήλωση ήταν οτι καλύτερο μπορούσε να γίνει, σαν ένα ταπεινό μνημόσυνο σε όλους αυτούς που προηγήθηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για να ζούμε σήμερα εμείς ελεύθεροι.  
       Την ημερίδα συντόνισε η Μαρία Σταμούλου.

       Γιάννης Φαφούτης